Kezdőlap » Magyarország » Közepes méretű földrengés volt Somogyban
Magyarország

Közepes méretű földrengés volt Somogyban

Szeizmogram, Becshely 2019. március 7-én (forrás: http://www.foldrenges.hu)
2019. március 7-én este, helyi idő szerint 20:08-kor közepes méretű földrengés keletkezett Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 14 km mélységben. A földmozgás mérete 4,0 volt a Richter-féle skálán.

A rengést több kisebb előrengés előzte meg az elmúlt napokban. A tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.
A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén. (forrás: foldrenges.hu)

A földrengés helye (forrás: foldrenges.hu)
A Kárpát-medencében és környékén 456. és 2015. között kipattant földrengések térképe. A szimbólumok nagysága arányos a rengések Richter-magnitúdójával. (Domborzat: USGS) (forrás: http://www.seismology.hu)

A földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszáma a magnitudó, vagy más szóval méret. A mai magnitudóskálák alapja a Charles F. Richter, amerikai szeizmológus által 1935-ben a kaliforniai földrengések jellemzésére bevezetett skála. A magnitudó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos: egy magnitudófokozat növekedés mintegy 32-szeres energia növekedést jelent. Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb (20 kt-ás, nagasaki méretű) atombomba robbanásakor. Az eddig műszeresen megfigyelt legnagyobb földrengés magnitudója, 9,5 körül volt (Chile, 1960). Ez mintegy 66 000 000 előbbi méretű atombomba energiájával volt egyenértékű.

Globális viszonylatban az 5-ös magnitudójú rengést közepesnek, a 6-ost erősnek, a 7-est nagyon nagynak, a 8-ast vagy nagyobbat, óriási rengésnek nevezzük. 8-as, vagy annál nagyobb méretű rengésből évente átlagosan egy pattan ki a Földön (forrás: foldrenges.hu).

A földrengés tényleges nagyságával nem egyenesen arányos a földrengés felszíni hatása, melynek jellemzésére az intenzitás-skála használatos. Magyarországon M 7-nél nagyobb rengések nem fordulnak elő, már az 5-6-os magnitudójú rengéseket is nagynak értékeljük. Mai ismeretünk szerint a legnagyobb, a mai Magyarország területén valaha kipattant földrengés Komáromban keletkezett 1763. június 28-án, mérete 6,3 volt. Az első rengés, amiről tudomásunk van, Kr.u. 456-ban keletkezett a korabeli Savaria (mai Szombathely) közelében. A történelmi rengések mérete és epicentrális intenzitása a korabeli leírások alapján becsült érték. (forrás: foldrenges.hu)

Facebook hozzászólás
Címkék

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!