Magyarország Világjáró, világlátó

A földtudományi természeti értékek napját tartják szombaton országszerte

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

A geotóp napon Pécsett a résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és a Havi-hegy környezetében, ingyenesen látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot, vezetett bemutatón tekinthetik meg a megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes Pintér-kertet, ahol derült idő esetén távcsöves napbemutató is lesz.

Fertőrákoson bányabejáráson, ásványbemutatón és ősmaradványgyűjtésen vehetnek részt az érdeklődők, Salgótarjánban a Novohrad-Nógrád Geopark területén kialakított új tanösvényeken kirándulva ismerhetik meg a területet jellemző folyamatokat, a szén keletkezésétől a bazaltbányászaton át az eróziós tevékenységig.

Csólyospáloson a réti mészkő feltárását, bányászatát bemutató tanösvényen, Cserépfalun az Ördögtorony-tanösvényen, Tihanyban a Lóczy-tanösvényen tehetnek szakvezetéses túrát az érdeklődők. Aggteleken és Jósvafőn a karsztos felszínformákkal, Mindszentkállán a Hajagos bazaltcsodáival ismerkedhetnek meg a geotúra résztvevői.

A Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közös szervezésben rendezi meg a programokat. A geotóp (a Gea/Föld és toposz/hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.

(MTI, fotó: FM)

Facebook hozzászólás
Címkék
Támogatom a Földrajz Magazint

FoldrajzMagazin

A honlap szerkesztője.

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Változékonyabb időre számíthatunk 2018/10/17
    A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el. Ugyanakkor a medencétől északnyugatra egy magassági hidegörvény található. Ez a hidegörvény holnap térségünk fölé helyeződik.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!