Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

Dán minta – a feleslegessé vált élelmiszereket nem dobják ki

Egy jótékonysági szervezet tavasszal megnyitotta Dánia első olyan szupermarketét, ahol csak feleslegessé vált élelmiszereket árulnak a bolti árnál 30-50%-kal olcsóbban. Most egy másikat szeretnének nyitni.

A boltot önkéntesek üzemeltetik és a profitot a civil szervezet szegény országokban megvalósuló projektjeire fordítják.

A Koppenhágában megnyílt bolt a WeFood nevet viseli, a termékeket pedig a normál bolti áraknál 30-50 százalékkal olcsóbban adják.

Az élelmiszerbolttal a szervezet célja, hogy csökkentsék a jelenleg évente 700 ezer tonnára, illetve 11,6 milliárd dán koronára (kb. 480 milliárd forintra) becsült élelmiszerpazarlás mértékét Dániában.

A WeFoodban számos terméket árulnak, köztük kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, húst, fagyasztott termékeket és szárazkaját is. Olyanokat, amiket egyébként kidobtak volna, mert a minősége papíron lejárt volna, mire eladásra kerül, vagy a csomagolása megsérült. A beszállítók között van számos étterem, kávézó és az ország legnagyobb élelmiszerlánca is.

Dániában egyébként az elmúlt öt évben már 25 százalékkal csökkentették az elpazarolt élelmiszerek mennyiségét.

(portfolio.hu, booomerang.dk)

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint