Európa Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Varsó a legnagyobb irodapiac a Közép-európai régióban

Közép-Európában Varsó irodapiaca a legnagyobb, több mint 4 millió négyzetméter területtel, amelyet Budapest követ 3,1 millióval.

Közép-Európában Varsó irodapiaca a legnagyobb, több mint 4 millió négyzetméter területtel, amelyet Budapest követ 3,1 millióval, Prága teljes irodaállománya várhatóan 2014 közepére éri el a 3 millió négyzetmétert, míg Pozsonyban jelenleg 1,4 millió négyzetméter bérbe adható irodaterület van – közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantan-ácsadó szerdán az MTI-vel.

A közép-európai régióban 197 ezer négyzetméter új irodaterületet adtak át az év első felében. A jelenleg fejlesztés alatt álló irodaállomány június végén több mint 845 ezer négyzetméter volt a régióban, amelyből közel 448 ezer négyzetméter Varsóban míg 291 ezer négyzetméter Prágában épül.
A tervezett fejlesztések és a bérlői aktivitás szempontjából Közép-Európa meghatározó piacai Varsó és Prága. Budapesten stabilitást tapasztalt a tanácsadó, míg Pozsonyban továbbra is a bérlőknek kedvez a piac.

A Cushman & Wakefield szerint az első félévben a négy közép-európai fővárosban közel 692 ezer négyzetméter irodaterületet adtak bérbe. Ez 2012 első és második félévéhez képest is növekedés. A régió bérbeadása 2012 első félévében 626 ezer négyzetméter volt.
A négy közép-európai nagyváros közül Varsóban kissé visszaestek és jelenleg négyzetméterenként 25,5 eurót tesznek ki a havi bérleti díjak. Prágában és Budapesten a legjobb lokációk esetében 21 eurót kell fizetni négyzetméterenként és havonta, míg Pozsonyban csupán 15 euró a fajlagos bérleti díj. Ezek a bérleti díjak kecsegtetőek, főleg a londoni West Endhez képest, ahol jelenleg 112 eurót kell fizetni négyzetméterenként és havonta.

A régióban az idei első félévben mért 14,1 százalékos kihasználatlanság meghaladja az elmúlt 5 év átlagát, leginkább a varsói és a pozsonyi emelkedésnek köszönhetően. A kihasználatlanság további növekedése várható a régióban, ahogy az új, spekulatív fejlesztések elkészülnek.
A kihasználatlanság Budapesten a legmagasabb, 19,9 százalék, de itt is jelentősen csökkent 2012 második negyedéve óta, amikor 21,3 százalékot mért a tanácsadó. A kihasználatlanság Varsóban a legalacsonyabb, csupán 10,5 százalék.

(MTI, fotó: www.e-architect.co.uk)

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Változékonyabb időre számíthatunk 2018/10/17
    A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el. Ugyanakkor a medencétől északnyugatra egy magassági hidegörvény található. Ez a hidegörvény holnap térségünk fölé helyeződik.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!