Címlap Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Hongkong a harmadik, Sanghaj a hatodik legbefolyásosabb globális pénzügyi központ

New York, London és Hongkong ma a világ három vezető pénzügyi központja, Sanghaj pedig a hatodik.

New York, London és Hongkong ma a világ három vezető pénzügyi központja, Sanghaj pedig a hatodik – derül ki a kínai Hszinhua hírügynökség és a Dow Jones által készített jelentésből.

A nemzetközi pénzügyi központok fejlődési trendjeit vizsgáló kedden Sanghajban bemutatott tanulmány szerint a dobogós helyezetteket Tokió, Szingapúr, Sanghaj, Párizs, Frankfurt, Chicago és Sydney követi.

A rangsor összeállításánál több mint 60 szempontot vettek figyelembe, öt nagy tengely mentén rangsorolva a pénzügyi szektora nyomán vezető városokat. Figyelembe vették a pénzügyi piacok egészségét, a növekedési és fejlődési lehetőségeket, az iparági támogatottságot, a szolgáltatóipar helyzetét, valamint az általános gazdasági környezetet.

A rangsorban egyértelmű az európai városok hátránya, amelyek továbbra is a gazdasági világválság hatásait szenvedik, és talpraállásuk jóval hosszabb időt igényel amerikai vagy ázsiai társaikénál – áll a jelentésben.

Az első helyét a felmérés kezdete óta őrző New York a 2011-es statisztikához képest a tavalyi évben is erősödni tudott, mutatója 87,7 pontról 89,1 pontra nőtt.

A nagy kínai városok közt az évtized végére Ázsia pénzügyi központjának szerepére áhítozó Sanghaj megőrizte hatodik helyét, ahonnan a következő években a jelek szerint előre mozdulhat. A kelet-kínai metropolisz negyedik éve a legnagyobb potenciállal rendelkező pénzügyi központ a sorban: a növekedési, gazdasági, innovációs lehetőségeket illetően az első három helyezett mindegyikét megelőzte.

A szabadkereskedelmi övezet felállításával is kísérletező metropolisznak ugyanakkor a jelenleginél nyitottabbá kell válnia és a szolgáltatási szektorának javítása is szükséges – figyelmeztettek a jelentés készítői.

Kína különleges igazgatású övezete, a kontinens ma legjelentősebb pénzügyi központjának tartott Hongkong szintén igen jól teljesített, a nagy rivális Tokiót megelőzve az idén először került be a legjobb három közé.

A főváros, Peking a 11. a sorban, a Hongkonggal határos dél-kínai Sencsen városa 15., Tajpej 30.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Változékonyabb időre számíthatunk 2018/10/17
    A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el. Ugyanakkor a medencétől északnyugatra egy magassági hidegörvény található. Ez a hidegörvény holnap térségünk fölé helyeződik.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!