Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az első hét hónapban

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában.

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Az intézet közleménye szerint az év első hét hónapjában 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év hasonló időszakához képest bruttó értékben kifejezve. A szezonális hatásoktól megtisztított és munkanapokkal kiigazított érték szerint a növekedés 6,1 százalék volt.

A növekedés fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, amelynek teljesítménye 8,4 százalékkal javult. A kitermelési ipar 5,3 százalékkal volt hatékonyabb, ugyanakkor a villamos-, a hőenergia, valamint a gáztermelés és szolgáltatás 5,4 százalékkal csökkent.

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint a román gazdaság az idén várhatóan 2 százalékkal fog nőni. Ez a növekedés az ipari termelésen kívül főleg az exportnak köszönhető, amely az első hét hónapban 7,6 százalékkal javult a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A gazdaság teljesítményéhez várhatóan a jó mezőgazdasági év is hozzájárul.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Címkék
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Változékonyabb időre számíthatunk 2018/10/17
    A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el. Ugyanakkor a medencétől északnyugatra egy magassági hidegörvény található. Ez a hidegörvény holnap térségünk fölé helyeződik.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!