Ázsia és Ausztrália

Fókuszban a területi viták és az üzlet

Kína valóban szeretné, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákat a környező államokkal békésen rendezzék.

Kína valóban szeretné, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákat a környező államokkal békésen rendezzék, de a jelek szerint nem akarja elhamarkodni az ezzel kapcsolatos lépéseket – erre következtetnek megfigyelők Li Ko-csiang kínai miniszterelnök keddi szavaiból.

Li a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállamainak képviselői előtt beszélt a dél-kínai Nanningban, ahol idén tizedik alkalommal rendezték meg a Kína-ASEAN kereskedelmi vásárt.

A kínai politikus egyebek között azt hangoztatta, hogy országa mindig is a viták párbeszédes megoldásának híve volt a “történelmi realitások és a nemzetközi jog” alapján. Mint mondta, a kínai kormány kész baráti konzultációk során a megfelelő megoldás megkeresésére, a magatartási kódexszel kapcsolatos tárgyalások szisztematikus és hatékony lefolytatására.

Peking már korábban késznek mutatkozott arra, hogy a tíz tagországot tömörítő szervezettel tárgyalást folytasson a területi viták rendezését szolgáló magatartási kódex megszövegezéséről. Korábban azt is jelezte, hogy szívesen ad otthont a megbeszéléseknek ebben a hónapban.

Li ehhez kapcsolódóan nem mulasztotta el megismételni Peking álláspontját, vagyis hogy a vitákat közvetlenül, kizárólag az érintett felekkel akarja rendezni, tehát nem vonna be más országokat vagy szervezeteket.

Az ASEAN tagországai közül négynek – a Fülöp-szigeteknek, Vietnamnak, Bruneinek és Malajziának – van területi vitája Kínával. Közülük is a legharciasabb a Fülöp-szigetek, amelynek elnöke is úgy készült, hogy kedden jelen lesz Nanningban, de végül – állítólag Peking ösztönzésére – elállt ettől a szándékától, és csak miniszteri szinten képviselteti magát az eseményen.

A kínai híradások a vendégek között említik a mianmari elnököt, a kambodzsai, a laoszi, a thaiföldi és a vietnami kormányfőt, valamint a szingapúri miniszterelnök-helyettest.

A Kuanghszi-Csuang atonóm terület székhelyén Li Ko-csiang arról is beszélt, hogy szükség van a felek közti szabadkereskedelmi megállapodás felfrissítésére, kezdeményezte a térségi gazdasági partnerség új formájának a kialakítását, de szóba hozta a Csendes-óceáni Partnerséget is.

A Kína és ASEAN közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt évtizedben látványosan – éves átlagban 22 százalékkal – emelkedett, és becslések szerint 2015-re eléri az 500 milliárd dollárt (több mint 110 ezer milliárd forint), amit öt év alatt megduplázhatnak. Kína az országcsoport legnagyobb kereskedelmi partnere, működőtőke-befektetése az ASEAN-országokba megközelíti a 30 milliárd dollárt, míg fordítva meghaladja a 80 milliárdot.

A Kína és az ASEAN tízéves kapcsolatáról is megemlékező négynapos dél-kínai eseményen 4600 kiállító helyet nyitottak, és több mint 2300 vállalat képviselteti magát.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Címkék
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Lehűlés kezdődik, napról napra mérséklődik a felmelegedés 2018/11/13
    Változás kezdődik időjárásunkban. Egy érintőleges hidegfront mögött szerdán már hidegebb levegő éri el a Kárpát-medencét. Mérséklődik a felmelegedés, de a csúcsérték még így is az ilyenkor megszokottnál magasabban alakul. Számottevő csapadék továbbra sem várható.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!