Kezdőlap » Ázsia és Ausztrália » A városépítést szolgáló hegyrombolás veszélyeire figyelmeztetnek kínai szakemberek
Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

A városépítést szolgáló hegyrombolás veszélyeire figyelmeztetnek kínai szakemberek

A kínai városok terjeszkedését szolgáló, példátlan mértékű hegyrombolás környezeti káraira figyelmeztetnek helyi szakemberek.

A Chang’an Egyetem kutatói szerint a hegycsúcsok elhordása levegő- és vízszennyezéssel jár, valamint talajeróziót és áradást okoz. Az intézményben dolgozó Pej-jüe Li szerint mivel ehhez hasonló talajhasznosító projektekre még nem volt példa a világon, ezért útmutatók sem állnak rendelkezésre.

Az ország gazdasági növekedésével párhuzamosan a kínai városok is gyorsan terjeszkednek, és a fejlesztésekhez szükséges talaj biztosításának egyik módja a hegyek elhordása. Kína lakosságának nagyjából egyötöde él hegyekkel borított területeken. Országszerte ez idáig több tucat hegycsúcsot hordtak el. A kitermelt földet és követ a völgyek feltöltésére használják, amivel eddig több száz négyzetkilométernyi sík területet nyertek.

A szakemberek szerint a bányaiparban is élnek olykor a hegycsúcsok elhordásának gyakorlatával, különösen az Egyesült Államokban, ám a Kínában tapasztalt mérték példa nélkülinek számít a világon. A kutatók szerint az eljárás során porrészecskék kerülnek a légkörbe, beszennyezve a vízi utakat, földcsuszamlást és áradást okozva, valamint veszélyeztetve a növény- és állatvilágot.

A lelapított földterület továbbá alkalmatlan lehet építkezésre. “Az ilyen típusú puha talajok besüppedhetnek, amikor nedvesek, szerkezeti összeomlást okozva. Az ilyen területeken való építkezés meglehetősen veszélyes, és nagyon sok időbe telhet, amíg a talaj szilárddá válik” – idézte a szakembert a BBC News.

A kutatók szerint a kínai kormánynak hazai és nemzetközi szakértőkkel együttműködve kellene kiértékelnie a lehetséges kockázatokat, mielőtt folytatná a munkálatokat.
A szakemberek a Nature című folyóiratban foglalták össze aggodalmaikat.
(http://www.bbc.com/news/science-environment-27702401)

Facebook hozzászólás
Címkék

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!